Implanturile dentare se apropie cel mai mult de funcționalitatea dintelui natural, reprezentând un tratament de durată și mai confortabil pentru pacient.
Implantul dentar reprezintă cea mai modernă şi eficientă soluţie pentru înlocuirea dinţilor pierduţi. Chiar dacă pierdem unul sau mai mulţi dinţi, implanturile şi tehnicile moderne de implantologie pot face minuni. Astfel, pacienţii nu mai sunt nevoiţi să sacrifice dinții naturali pentru a realiza lucrări de tipul punţilor dentare, nu se mai folosesc de proteze mobile care creează un permanent discomfort, ci pot beneficia de dantură fixă, realizată pe implanturi, care arată şi redă confortul dinților naturali.
Implantul dentar este confecționat din titan pur (99,95%). El are menirea de a crea o rădăcina artificială în osul maxilar, acolo unde dintele sau dinții naturali lipsesc. Reconstrucţia este formată din două segmente: unul intraosos (implantul) şi unul supraosos numit bont protetic.
Deasupra bontului protetic se ancorează o coroană, o punte sau o proteză. Tratamentul este conservator în comparaţie cu o lucrare tradiţională prin punte, deoarece implanturile dentare elimină necesitatea sacrificării dinţilor învecinaţi.
Restaurarea danturii pe implanturi aduce beneficii estetice şi funcţionale extraordinare, pacientul nepercepand senzaţia de „artificial”. În scurt timp de la înserare, acesta uită că de fapt a pierdut în acel loc un dinte.
Avantaje
Implantul dentar reprezintă o soluție permanentă. Osul, pus în sarcină, nu se va mai resorbi, fiind menținută dimensiunea de dinaintea pierderii dinților. Dinții vecini spațiului rămas după extracție nu vor mai migra și nici nu vor mai trebui șlefuiți, păstrându-se astfel integritatea și sănătatea acestora. Senzația de forță masticatorie este mai puternică decât cea a punților dentare, sau chiar decât cea a dinților naturali. În cazul persoanelor edentate (unde lipsesc complet dinții), ridurile de expresie sunt accentuate, creând efectul de îmbătrânire, iar implanturile dentare împiedică acest proces. Intervenția se face rapid, în doar câteva etape, dantura este refăcută complet, fără durere, oferind senzația și aspectul dinților naturali.
Riscuri
Pacienții cu diabet zaharat, necontrolat și fără tratament, au un grad mai mic de reușită a intervenției (este necesar ca acești pacienți să fie sub monitorizarea unui medic specialist diabetolog și să urmeze un tratament adecvat) • Fumatul are efecte nocive asupra întregului organism, anumite afecțiuni parodontale sunt cauzate de fumat, afecând atât dinții naturali, cât și implanturile dentare • Bruxismul (scrâjnitul involuntar al dinților) trebuie tratat înainte de montarea implanturilor dentare, altfel există riscul mobilizării lor. • Igiena dentară precară este principala cauză a pierderii premature atât a dinților naturali, cât și a implanturilor dentare. • Protezarea timpurie a implantului (aplicarea coroanei dentare) poate duce la eșecul planului de tratament (excepție făcând cazurile de protezare AllOn4 și AllOn6). Medicul specialist va recomanda, în funcție de densitatea osului, momentul adecvat pentru aplicarea coroanei dentare.
Complicații și durere
Cele mai frecvente cauze ale complicațiilor după plasarea implantului sunt igiena dentară inadecvată, fumatul și lipsa controalelor dentare după plasarea implantului. Acestea pot genera procese inflamatorii ale implantului sau ale țesutului înconjurător (peri-implantită). Peri-implantita este tratabilă, însă, în unele cazuri implantul trebuie îndepărtat și implantat din nou după vindecare. Respingerea implantului are loc foarte rar.
În mod normal, mai mult de 95% din implanturile dentare sunt inserate cu succes. Totuși, acest procent poate crește până la 98% dacă implanturile sunt îngrijite corespunzător.
Procedura de implant dentar este complet nedureroasă, aceasta fiind făcută cu ajutorul anesteziei locale. Un disconfort moderat poate apărea după aproximativ 2 ore, pe măsură ce anestezia începe să se estompeze. Disconfortul poate dura până la maxim 48 de ore.