Ortodonție

Ortodonție

endodent

Book appointment

Fill this form

Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă de prevenirea și tratamentul malocluziei. Termenul „ortodonție” înseamnă „dinți drepți”, în timp ce „malocluzie” înseamnă „relația necorespunzătoare de contact între dinții arcadei superioare și cei ai arcadei inferioare”.

În timpul copilăriei și adolescenței, oasele maxilare cresc și se maturizează, de aceea este mai ușor de modificat poziția dinților în această etapă. În cazul adulților, tratamentul poate să dureze mai mult, pentru că oasele maxilare și-au întrerupt creșterea. Tratamentul este recomandat deoarece pe termen lung afecțiunile netratate pot duce la apariția unor defecte de vorbire, precum și la formarea tartrului și, implicit, a cariilor.

Înghesuirile și ocluziile incorecte dentare afectează, în timp, sănătatea dinților, a gingiilor și a articulației temporo-mandibulare. O masticație deficitară poate avea urmări asupra integrității tubului digestiv.

Ortodonția, prin realinierea dinților, determină îmbunătățirea esteticii și a fizionomiei, a masticației (prin îmbunătățirea contactului între dinții celor două arcade) și a funcționalității aparatului dentomaxilar.

Tratamentul ortodontic nu are o durată precisă, aceasta fiind în funcție de diagnosticul inițial, iar intervalul poate fi de 1-2 ani, până la 3-4 ani în cazul adulților.

Avantaje
Igiena dinților „strâmbi” este mult mai greu de realizat, lucrul acesta cauzând carii și probleme gingivale, ceea ce pe termen lung duce la mobilizarea și pierderea dinților. Intercuspidarea greșită a dinților celor două arcade duce, în timp, la consumarea suprafețelor masticante ale dinților, la distrugerea suportului parodontal al acestora, la ineficiența masticației (cu toate problemele digestive ce decurg de aici) și la probleme în articulația temporomandibulară. Tratamentul ortodontic rezolvă toate aceste probleme funcționale, ameliorând în final și aspectul estetic, care reprezintă de obicei principala nemulțumire a pacientului.
Riscuri
Aparatul ortodontic, în special cel fix, facilitează acumularea plăcii microbiene, dar nu determină propriu-zis apariția cariilor. Ascultând și aplicând indicațiile medicului privind igiena dentară nu există niciun pericol de apariție a cariilor sau a gingivitei.
Complicații și durere
De regulă, complicațiile în ortodonție apar atunci când pacienții nu țin cont de sfaturile medicilor stomatologi în urma unui tratament. Astfel, pacienții pot suferi de malocluzie sau malpoziție dentară, însă acestea se pot vindeca. În ceea ce privește durerea, poate să apară un disconfort în primele zile după aplicarea aparatului ortodontic fix, care constă în iritații ale mucoasei sau sensibilitate la nivelul dinților. În câteva zile, maxim o săptămână, aceste senzații se vor atenua și vor dispărea.
ENDODENT

Amabilitate

Mi-a fost destul de frică să îmi scot cele 4 măsele de minte, dar acolo am știut că sunt pe mâini bune. Dr. Vasilache Ovidiu este un profesionist, tot personalul a fost amabil și mi-au răspuns la orice întrebare. Aș recomanda oricui!
Ingrid Hajnal Minor

Timp și dedicare

În Germania am auzit de domnul dr. Vasilache. Pot spune că este de nota 10. Conteaza mult când mergi acasă în concediu, iar dentistul își face timp pt tine.
Paula Butilca Hulpus

Profesionalism

In cateva cuvinte domnul doctor a dat dovada de profesionalism, daruire si perseverenta. Voi continua sa fiu pacienta dansului si il voi recomanda cu placere tuturor. Felicitari!!
Mihaela Smărăndoiu
d

Din momentul în care intri în cabinetul nostru, echipa noastră te va face să te simți confortabil cu toate procedurile stomatologice.

Vă așteptăm la noi!

Social Share