Luni - Vineri: 09:00 - 20:00, Sâmbătă - Duminică: ÎNCHIS

Endodent

Corpul umanCât de periculoasă poate fi apa cu arome?
apa aromata dinti

Cât de periculoasă poate fi apa cu arome?

Probabil ați auzit ca apă minerală cu arome este mai puțin acidă decât sucurile clasice sau cele cu fructe, însă pentru dinți, poate fi la fel de periculoasă. Specialiștii în vânzări au arătat ca volumul de apă cu arome consumat de oameni a crescut semnificativ în ultimii ani, mulțumită nenumăratelor arome apărute recent – cum ar fi aroma de căpșune, kiwi, zmeură sau pepene. Ultimele cercetări au stabilit că apa cu arome este mai puțin acidă decât sucurile clasice, însă adăugarea aromelor este suficientă pentru ca aceasta să devină periculoasă pentru sănătatea dentară.

În calitate de specialist în sănătatea orală, pot afirma că aceste categorii de băuturi conduc la dizolvarea progresivă a smalțului dentar, iar în timp, dinților le este afectată integritatea structurală, făcându-i hipersensibili la temperatură și predispuși la carii. 

Însă, pentru a preveni apariția eroziunii smalțului indusă de aceste băuturi, există întotdeauna câteva recomandări. În primul rând, nimeni nu ar trebui să facă din apa aromată sursa principală de hidratare. În plus, dacă beți băuturile mai repede și nu pe parcursul întregii zile, vom limita expunerea smalțului la pericolul provocat de acestea. De asemenea este recomandat să bem aceste băuturi alături de o masă principală sau de o gustare, pentru a stimula fluxul de salivă care neutralizează acidul, care, la rânsul său, poate asigura o bună sănătate dentară.

Apa cu arome rămâne totuși o băutură acidă

Nivelul pH-ului unei băuturi este un factor esențial pentru a determina cât de corozivă este sau nu pentru dinți. Orice băutură cu un nivel de pH mai mic decât 4 este considerată potențial dăunătoare pentru dinți. Nivelurile mai scăzute ale pH-ului determină o aciditate mai mare și o probabilitate mai mare de deteriorare dentară. Apa plată are un nivel obișnuit de pH situat între 6 și 8. Procesul de îmbogățire cu CO2 scade nivelul pH-ului la aproximativ 5. Acest lucru ar fi fost sigur pentru consum, dar adăugarea de arome nu numai că scade nivelul pH-ului, dar poate elimina și calciul din dinți. 

Toate studiile anterioare au arătat că un consum periodic de apă cu arome poate fi foarte dăunător pentru dinți. Un studiu publicat anul trecut, a dezvăluit că apa minerală carbogazoasă fără aromă are un pH de 5. Iar apa aromată necarbogazoasă, cu diferite arome de fructe are un pH de 3. Practic, un scor puțin mai bun decât al băuturilor de tip coca-cola, care au un pH de 2,32 – 2,37. Așadar, adăugarea de CO2 nu este atât de periculoasă pe cât este adăugarea de arome.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că apa aromată ar trebui recunoscută ca potențial erozivă și ar trebui să fie etichetată ca băutură potențial acidă. Aceste cercetări se fac în special pentru a preveni apariția cariilor la copii, care sunt din ce în ce mai predispuși la probleme dentare, din cauza consumului din ce în ce mai mare de alimente și băuturi procesate.

În clinica Endodent oferim tratamente de specialitate pentru întreaga familie, promovând zâmbetele sănătoase prin planuri de tratament personalizate pentru fiecare caz în parte, tehnologie avansată și o comunicare adecvată între medic și pacient. 

Echipa noastră este pregătită să vă ofere cele mai bune servicii stomatologice, în deplină siguranță și confort. Monitorizăm evoluția sănătății orale de la o vizită la alta, astfel încât să prevenim apariția oricărei complicații. De asemenea, dacă este nevoie de orice alt tip de intervenție, vom face împreună un plan de tratament, astfel încât să vă mențineți toți dinții sănătoși pentru întreaga viață. 

Aveți întrebări care au nevoie de răspunsuri personalizate și corecte?

Nu ezitați să ne contactați! Suntem aici pentru a vă ajuta să vă asigurați o sănătate dentară bună, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru cei mici!

Dr. Ovidiu Vasilache - Medic specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

d

Din momentul în care intri în cabinetul nostru, echipa noastră te va face să te simți confortabil cu toate procedurile stomatologice.

Vă așteptăm la noi!

Social Share