Luni - Vineri: 09:00 - 20:00, Sâmbătă - Duminică: ÎNCHIS

Endodent

Corpul uman10 remedii naturale pentru dinți: adevăruri sau mituri?
10 remedii naturale pentru dinți: adevăruri sau mituri?

10 remedii naturale pentru dinți: adevăruri sau mituri?

Din ce în ce mai mulți oameni tind să caute un stil de viață mai natural și mai durabil. Lumea în care trăim acum, împreună cu cercetările din ultimele decenii cu privire la efectele negative ale numeroaselor produse sintetice, subliniază din ce în ce mai mult importanța selectării cu atenție a ceea ce alegem să folosim pentru organsimul nostru.

Această tendință de „cât mai natural”, se reflectă și asupra domeniului medical. În locul produselor clasice de îngrijire orală, unii oameni apelează la diverse tehnici mai vechi, fructe și alte plante.

Dar sunt toate acestea sigure și eficiente?

#1: Uleiul esențial de arbore de ceai poate ajuta la uciderea bacteriilor din gură: ADEVĂRAT

Unele produse naturale au eficacitate dovedită în anumite privințe. De exemplu, în cazul uleiului esențial de arbore de ceai, s-a demonstrat că are proprietăți antimicrobiene, chiar și împotriva bacteriilor rezistente precum E. coli.

Studiile compară chiar apa de gură cu clorhexidină cu uleiul esențial de arbore de ceai, subliniind că ambele terapii sunt eficiente împotriva plăcii și sângerării gingiilor, uleiul de arbore de ceai fiind chiar mai util împotriva problemelor gingivale.

#2: Clătirea cu apă sărată va alunga durerea de dinți: MIT

O căutare rapidă pe internet afișează numeroase articole care sfătuiesc cu privire la utilizarea acesteia împotriva durerilor și nu este o surpriză, ținând cont că internetul este cunoscut pentru ameliorarea oricărui tip de durere. Dar ameliorarea durerii rezolvă și problema reală?

De cele mai multe ori nu. Clătirea cu apă sărată poate fi un foarte mic ajutor temporar, dar încercați să nu aveți prea multă încredere în el: durerea de dinți este de obicei doar un simptom al unor probleme dentare mai grave, cum ar fi cariile sau infecțiile pulpare. Nu încercați să atenuați simptomele, sunați-vă medicul dentist cât mai curând posibil pentru a trata problema reală.

#3: Bicarbonatul de sodiu este sigur pentru curățarea dinților pătați: MIT

Pe lângă faptul că bicarbonatul de sodiu nu este cu adevărat natural, acesta este tratamentul de rutină al oamenilor pentru numeroase probleme medicale: de la stomac, la piele și până la dinți.

Deși există cercetări privind eficacitatea lui, siguranța în ceea ce privește eroziunea dinților din cauza bicarbonatului de sodiu este foarte discutabilă. Iată doar câteva motive pentru care ar fi bine să săriți peste el în rutina zilnică.

albire dinti cu bicarbonat de sodiu
#4: Merișoarele ajută în prevenirea cariilor: ADEVĂRAT

Cercetările arată că polifenolii din merișor reduc semnificativ incidența și severitatea cariilor de suprafață netedă (deocamdată, la studiile pe animale). Pe deasupra, merișoarele sunt pline de antioxidanți, fiind în topul fructelor din acest punct de vedere, așa că data viitoare când mergeți la cumpărături, nu uitați să treceți pe la raionul de fructe. Dar, nu uitați, că cele din tort sau din dulceață nu se califică aici.

#5: Oțetul de mere curăță și albește dinții în mod natural: MIT

Multă lume crede că oțetul de mere este încă un alt remediu casnic care poate fi folosit cu succes pentru curățarea și albirea dinților.

Verdictul experților: Evitați-l cu orice preț. Oțetul de mere este foarte acid, ceea ce înseamnă că distruge treptat stratul protector de pe dinți, adică smalțul dinților. Odată ce smalțul dintelui dispare, dentina începe își facă apariția și dinții nu numai că nu mai strălucesc ca înainte, dar încep să arate și vizibil mai galbeni.

#6: Cuișoarele au proprietăți antiinflamatorii: ADEVĂRAT

Chiar dacă sunt necesare cercetări mai amănunțite, mai multe studii au concluzionat despre potențialul cuișoarelor de a preveni placa dentară și de a reduce inflamația datorită proprietăților sale antivirale și antioxidante.

#7: Cu cât căpșunele sunt mai coapte, cu atât sunt mai puțin dăunătoare pentru dinți: ADEVĂRAT

Mai multe fructe s-au bucurat de celebritate pentru proprietatea de albire naturală a dintilor, iar căpșunele se numără printre ele.

Deși, în principiu, acestea sunt și dăunătoare pentru smalțul dinților datorită conținutului ridicat de zahăr și acid citric. Însă, cu cât căpșunele sunt mai coapte, cu atât concentrația de acid malic este mai mare, iar acidul malic este un acid organic slab, care ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți.

Ce alte fructe ar putea să albească dinții și datorită căror ingrediente? Vezi mai jos.

beneficii fructe dinti
#8: Înlocuirea apei de gură cu ceai verde are nenumărate beneficii: MIT

Apa de gură face parte din rutina zilnică de igienă orală a oamenilor. Dar poate fi înlocuită complet cu o alternativă naturală precum ceaiul verde?

Cercetările susțin că nu. Deși ceaiul verde are proprietăți antimicrobiene și antioxidante, are și un impact negativ asupra culorii suprafeței dintelui, taninurile favorizând apariția petelor. Mai mult, în funcție de tip, este posibil să nu conțină cantități suficiente de fluor pentru a vă proteja dinții împotriva cariilor.

#9: Aloe vera combate bacteriile dăunătoare din gură: ADEVĂRAT

Aloe vera a fost printre cele mai populare plante folosite pentru vindecare naturală, încă de secole. În zilele noastre, există industrii întregi bazate în totalitate pe produse cu aloe vera pentru diferite scopuri.

Știința susține acest lucru printr-o revizuire din 2015 care confirmă că efectul antibacterian al gelului de aloe vera ucide bacteriile dăunătoare din gură. De asemenea, este posibil să ajute și la remineralizarea smalțului pentru prevenirea cariilor, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

#10: S-a dovedit că uleiul de cocos albește dinții: MIT

Există o legendă conform căreia dinții se albesc cu ajutorul aplicării unei lingurițe de ulei de cocos în cavitatea bucală și clătirea acestuia după aproximativ 15-20 min. Deși se consideră că această practică îndepărtează bacteriile care cauzează carii, în prezent aceasta este doar o teorie fără dovezi științifice concrete.

În clinica Endodent oferim tratamente de specialitate pentru întreaga familie, promovând zâmbetele sănătoase prin planuri de tratament personalizate pentru fiecare caz în parte, tehnologie avansată și o comunicare adecvată între medic și pacient. 

Echipa noastră este pregătită să vă ofere cele mai bune servicii stomatologice, în deplină siguranță și confort. Monitorizăm evoluția sănătății orale de la o vizită la alta, astfel încât să prevenim apariția oricărei complicații. De asemenea, dacă este nevoie de orice alt tip de intervenție, vom face împreună un plan de tratament, astfel încât să vă mențineți toți dinții sănătoși pentru întreaga viață. 

Aveți întrebări care au nevoie de răspunsuri personalizate și corecte?

Nu ezitați să ne contactați! Suntem aici pentru a vă ajuta să vă asigurați o sănătate dentară bună, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru cei mici!

Dr. Ovidiu Vasilache - Medic specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

d

Din momentul în care intri în cabinetul nostru, echipa noastră te va face să te simți confortabil cu toate procedurile stomatologice.

Vă așteptăm la noi!

Social Share