Endodent

Corpul umanPofta de dulce: adevăruri, mituri și pericole!
pofta de dulce pentru dinti

Pofta de dulce: adevăruri, mituri și pericole!

De ce nu pot controla pofta de dulciuri? Luptele oamenilor cu zahărul par a fi fără succes, dar și fără sfârșit. Știm deja că zahărul creează dependență și are numeroase efecte negative asupra sănătății noastre generale, dar și orale. Cu toate acestea, încă ne place și nu renunțăm sub nicio formă la el. Dar cât de toxică este această dragoste?

1: Bomboanele fără zahăr sunt inofensive pentru dinți: MIT

Ne-am dori să fie adevărat… dar, oamenii de știință de la Centrul de Cercetare Cooperativă de Sănătate Orală al Universității din Melbourne au testat diferite băuturi răcoritoare, băuturi pentru sportivi și dulciuri fără zahăr și au descoperit că, datorită compoziției lor chimice, multe dintre ele pot fi la fel de dăunătoare pentru dinți. Deși s-ar putea să nu conducă direct la carii, susțin cercetătorii, problema principală este nivelul lor inerent ridicat de acid, care distruge smalțul dinților.

2: Periajul elimină toate urmele de zahăr de pe dinți: MIT

Periuța de dinți nu face minuni asupra dinților, astfel încât să credem că nu va mai fi nicio urmă de zahăr după periaj.

De fapt, igiena dentară este crucială, dar periajul singur, lasă întotdeauna microparticule în urmă. Utilizarea aței dentare și clătirea cu apa de gură duc mai departe lupta cu zahărul, însă, chiar și atunci, igienizarea profesională a dinților într-un cabinet stomatologic este necesară în mod regulat (de cel puțin două ori pe an).

3: Ciocolata este cel mai dăunător desert pentru dinți: MIT

Peste jumătate dintre oameni cred că ciocolata este cel mai dăunător desert pentru sănătatea orală.

Poate părea surprinzător, dar acesta este un mit. Ciocolata este mult mai ușor de periat și de curățat de pe dinți, iar batoanele de ciocolată neagră au, de cele mai multe ori, mult mai puțin zahăr decât multe alte dulciuri. Dacă doriți din când în când să vă bucurați de gustul dulce al deserturilor, mâncați o bucată de ciocolată fără să aveți mustrări de conștiință.

Haideți să vedem care sunt cei mai mari dușmani ai dinților noștri din Regatul Dulciurilor.

dulciuri periculoase pentru dinti
4: Zahărul este mai dăunător pentru dinții de lapte decât pentru dinții permanenți: DA ȘI NU

În primul rând, zahărul s-a dovedit ca fiind dăunător atât pentru dinții de lapte, cât și pentru cei adulți. Zahărul este cel care hrănește bacteriile care cauzează cariile dentare. Un mic beneficiu pe care îl avem noi adulții este că, dacă dinții ni se cariază grav, îi putem restabili sau înlocui complet mult mai ușor. Obturațiile (plombele) pentru copii sunt foarte des întâlnite, dar tratamentele de canal sau coroanele dentare nu se practică prea des. În multe cazuri, dacă infecția a ajuns la rădăcini sau a afectat o parte mai mare a suprafeței, dintele copilului va fi extras. În plus, acest lucru poate provoca o aliniere nenaturală a dinților care erup. Din toate aceste motive, cea mai bună măsură de prevenire a cariilor pentru dinții de lapte pe care o putem lua este sigilarea. Medicii stomatologi ai clinicii Endodent vă pot da mai multe informații despre acestă procedură stomatologică.

5: Clătirea cu apă de gură ajută la îndepărtarea zahărului: ADEVĂRAT

Apa de gură, într-adevăr, ajută la îndepărtarea zahărului de pe dinți și este foarte recomandat să vă creați un obicei de a clăti cu apă de gură după ce mâncați ceva dulce.

Desigur, nu este suficient pentru a elimina tot zahărul din gură, dar va ajuta în eliminarea unei cantități semnificative a zahărului care se lipește pe dinți.

6: Oamenii cu anumite gene sunt mai predispuși în a avea poftă de dulce: ADEVĂRAT

Există șansa ca dragostea noastră pentru dulciuri să fie codificată genetic?

Cu siguranță. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au examinat mai îndeaproape două variante ale genei FGF21 care au fost anterior legate de un consum mai mare de carbohidrați: FGF21 rs838133 și rs838145. Studiul a constatat că persoanele cu oricare dintre cele două variante aveau șanse cu 20% mai mari să mănânce în mod regulat cantități mari de dulciuri.

7: Nu-ți poți controla pofta de dulce: MIT

Dacă dragostea noastră pentru dulciuri pare a fi codificată genetic, înseamnă că pur și simplu nu ne vom putem controla poftele?

Aici, știința nu mai este de acord. Predispoziția genetică de a avea o plăcere mai mare față de dulciuri afectează doar o mică parte a oamenilor și, oricum, este destul de inofensivă. Mai mult, un studiu publicat în revista Nature Neuroscience a descoperit că dorința creierului pentru calorii ușor de obținut, și nu neapărat gustul dulce, este cea care creează dorința de zaharuri. Alimentele care conțin zahăr oferă un impuls rapid de energie, astfel încât creierul este ușor de convins să le spună „da”. Dar, există modalități pentru a păcăli creierul să creadă că nu avem nevoie de atât de dulce?

Iată câteva strategii care merită încercate.

cum sa nu mai mananc dulciuri
8: Bomboanele sunt mai dăunătoare pentru dinți decât chipsurile: DA ȘI NU

Bomboanele sunt cu siguranță vedetele alimentelor nesănătoase, dar nu sunt singurele care pot crea probleme serioase dinților noștri. Chipsurile și ronțăielile procesate de pe rafturile magazinelor sunt și ele pline de zahăr și acizi. În plus, adesea au fel și fel de învelișuri care se lipesc de dinți pentru mult timp, deteriorându-i și mai tare.

9: Unele studii sugerează că ciocolata neagră poate fi bună pentru dinți: ADEVĂRAT

Ar fi o veste bună, nu-i așa? Mulți cercetători au susținut beneficiile ciocolatei negre pentru dinți și nu sunt departe de adevăr.

De exemplu, cercetătorii din Chennai, India, au descoperit că teobromina dintr-un baton de ciocolată neagră de 30g are un efect mai bun asupra durității dinților decât un tratament cu fluorură de sodiu. Un alt studiu realizat de o echipă de laborator din Japonia a identificat că anumiți compuși din coaja boabelor de cacao au proprietăți antibacteriene și, de asemenea, luptă împotriva plăcii bacteriene.

Rețineți întotdeauna că ciocolata neagră nu se referă doar la culoare; definiția actuală înseamnă un conținut de cacao de peste 70%. Amintiți-vă, de asemenea, că restul de 30% sunt totuși zahăr și lapte. Cu cât răsfățul cu zahăr este mai rar, cu atât mai bine.

10: Este mai bine să consumăm zahăr puțin, dar mai des decât mai mult, dar mai rar: MIT

Multă lume consideră că este mai bine să mâncăm alimente cu zahăr mai des, dar în doze mici, decât să mâncăm multe dulciuri dintr-o dată.

În timp ce consumul unei prăjituri întregi ar putea fi rău mai mult pentru controlul greutății corporale, a supune dinții în mod continuu la delicii dulci are consecințe mult mai grave pentru aceștia.

De fiecare dată când consumați alimente dulci sau cu amidon, bacteriile din gură se hrănesc cu ele și dăunează smalțului, crescând riscul apariției cariilor. Acest atac activ se termină de obicei într-o oră. Dacă apoi mâncați din nou ceva dulce, procesul începe din nou și vă expune dinții la o șansă mai mare de carii dentare.

În clinica Endodent oferim tratamente de specialitate pentru întreaga familie, promovând zâmbetele sănătoase prin planuri de tratament personalizate pentru fiecare caz în parte, tehnologie avansată și o comunicare adecvată între medic și pacient. 

Echipa noastră este pregătită să vă ofere cele mai bune servicii stomatologice, în deplină siguranță și confort. Monitorizăm evoluția sănătății orale de la o vizită la alta, astfel încât să prevenim apariția oricărei complicații. De asemenea, dacă este nevoie de orice alt tip de intervenție, vom face împreună un plan de tratament, astfel încât să vă mențineți toți dinții sănătoși pentru întreaga viață. 

Aveți întrebări care au nevoie de răspunsuri personalizate și corecte?

Nu ezitați să ne contactați! Suntem aici pentru a vă ajuta să vă asigurați o sănătate dentară bună, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru cei mici!

Dr. Ovidiu Vasilache - Medic specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

d

Din momentul în care intri în cabinetul nostru, echipa noastră te va face să te simți confortabil cu toate procedurile stomatologice.

Vă așteptăm la noi!

Social Share