Endodent

OrtodonțieCe este ortodonția și cât de mult mă ajută un aparat dentar?
aparat dentar ploiesti

Ce este ortodonția și cât de mult mă ajută un aparat dentar?

Probabil ați auzit de ortodonție în diferite contexte și, într-adevăr, este o ramură a stomatologiei ce se ocupă cu recomandarea și aplicarea aparatelor dentare

Pentru a avea o idee mai clară despre această specializare, veți găsi mai jos răspunsurile pentru câteva întrebări auzite cel mai frecvent.

ce este ortodonția?

Ortodonția este disciplina medicinei dentare care se ocupă de corectare anomaliilor dentomaxilare, tratând problemele de malocluzie și malpoziție (mai simplu spus, de închidere incorectă a gurii sau poziționarea greșită a dinților). Ortodonția tratează în principal cazurile de înghesuiri ale dinților, însă tratează și probleme precum dinți „rotiți” față de axul normal ori dinți prea în față sau prea în spate în raport cu poziția normală pe arcadă.

Care este diferența dintre un medic ortodont și un medic stomatolog „obișnuit”?

În momentul în care începeți un tratament ortodontic sub îndrumarea unui medic specialist în ortodonție, veți vizita în continuare și medicul specialist în stomatologie generală. De ce? Medicul ortodont se ocupă doar de problemele specifice ortodonției, nu și de profilaxie, obturații (plombe), coroane dentare sau alte intervenții asemănătoare. 

Medicul ortodont deține o specializare distinctă, orientată spre crearea de zâmbete frumoase și o mușcătură perfectă. Clinica Endodent colaborează cu Dr. Irinel Panainte, medic specialist în ortodonție, ce lucrează cu cele mai avansate tehnici din domeniul ortodontic.

De ce este importantă ortodonția?

Cât timp dinții sunt bine aliniați, iar rapoartele dintre cele două maxilare sunt corecte, atunci dantura are șanse mult mai mari să rămână sănătoasă pentru mai mult timp. Atunci când dinții sunt poziționați strâmb și nealiniați, au mult mai multe șanse să întâmpine probleme de sănătate dentară ce vor trebui corectate prin tratamente endodontice, obturații, aplicare de coroane dentare, extracții și chiar intervenții chirugicale. Într-un fel, ortodonția poate fi privită ca o formă de medicină preventivă. În plus, aceasta rezolvă și o parte din problemele de natură estetică ce sunt date de dinții nealiniați sau poziționați strâmb.  

Până la ce vârstă pot consulta medicul ortodont?

Majoritatea oamenilor asociază tratamentele ortodontice cu adolescenții sau copiii. Și asta, deoarece, în cele mai multe apariții media, pacienții „standard” sunt tineri adolescenți care poartă aparate dentare mai mult sau mai puțin colorate. Într-adevăr, anii adolescenței sunt o perioadă optimă recomandată de medicii ortodonți în vederea aparatelor dentare. Însă, mulți adulți care, fie nu au purtat aparat dentar când erau adolescenți, fie nu au respectat protocolul adecvat, constată că au nevoie de acest tip de tratament chiar și la o vârstă mai înaintată. Aceștia pot fi tratați cu ajutorul aparatelor dentare estetice din ceramică sau safir, linguale (aplicate pe suprafața internă a dinților) sau de tip gutieră invisibilă (Invisalign). 

Cum știu dacă am nevoie de un consult ortodontic?

Majoritatea celor care solicită o consultație la medicul ortodont au primit această recomandare din partea unui medic stomatolog. Însă, sunt și mulți pacienți care se programează la un consult ortodontic îndrumați doar de motive estetice. Indiferent de motive, vizitarea unui medic specialist ortodont poate reprezenta un pas bun către o schimbare mare în viața unui pacient. 

Medicul nostru ortodont vă oferă consultații complexe pentru examinarea dinților, dicutând cu fiecare pacient toate argumentele pro și contra ale diferitelor opțiuni de tratament, analizând eventuale cazuri similare ale altor pacienți și ajutând fiecare persoană să ia cea mai bună decizie în vederea tratamentului recomandat.

Care sunt beneficiile tratamentelor ortodontice?

Beneficiile unui aparat dentar pot fi multiple și variază de la un pacient la altul. Însă, printre cele mai frecvente beneficii se numără:

  • Reduce riscul apariției cariilor și a afecțiunilor gingivale
  • Împiedică eroziunea dentară 
  • Îmbunătățește dicția
  • Ajută la masticație și, implicit, la întregul proces digestiv
  • Previne leziunile dentare
  • Elimină obiceiurile dăunătoare (mestecarea obiectelor de scris, mușcarea buzelor etc)

Ortodonția este o ramură foarte interesantă și în plină dezvoltare. Asta înseamnă că inclusiv pacienții pentru care acum câțiva ani nu se puteau găsi soluții, pot acum să se bucure de opțiuni de tratament accesibile și cu rezultate garantate. Această evoluție, mai presus de orice, face ca ortodonția să fie un domeniu uimitor.

În clinica Endodent oferim tratamente de specialitate pentru întreaga familie, promovând zâmbetele sănătoase prin planuri de tratament personalizate pentru fiecare caz în parte, tehnologie avansată și o comunicare adecvată între medic și pacient. 

Echipa noastră este pregătită să vă ofere cele mai bune servicii stomatologice, în deplină siguranță și confort. Monitorizăm evoluția sănătății orale de la o vizită la alta, astfel încât să prevenim apariția oricărei complicații. De asemenea, dacă este nevoie de orice alt tip de intervenție, vom face împreună un plan de tratament, astfel încât să vă mențineți toți dinții sănătoși pentru întreaga viață. 

Aveți întrebări care au nevoie de răspunsuri personalizate și corecte?

Nu ezitați să ne contactați! Suntem aici pentru a vă ajuta să vă asigurați o sănătate dentară bună, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru cei mici!

Dr. Ovidiu Vasilache - Medic specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

d

Din momentul în care intri în cabinetul nostru, echipa noastră te va face să te simți confortabil cu toate procedurile stomatologice.

Vă așteptăm la noi!

Social Share