Endodent

Stomatologie copiiCum le asigurăm copiilor noștri dinți sănătoși pentru întreaga viață?
h

Cum le asigurăm copiilor noștri dinți sănătoși pentru întreaga viață?

Ne dorim ca micuții noștri să fie cât mai fericiți și cât mai sănătoși, dar trebuie să știm că, pentru asta, îngrijirea dentară reprezintă o parte critică.
În primul rând trebuie să înțelegem că dinții de lapte ai copiilor au nevoie de îngrijiri speciale, iar acesta ar fi primul pas în promovarea obiceiurilor dentare bune și sănătoase, obiceiuri ce au șanse extrem de mari să fie preluate pe parcursul întregii vieți.

În mod ideal, îngrijirea dentară a copiilor ar trebui să înceapă de îndată ce apar primii dinți de lapte ai copilului. Mulți părinți își doresc să aibă grijă în mod corespunzător de dinții copiilor lor, însă problema apare pentru că pur și simplu nu știu exact cum trebuie procedat.

Ghidul pentru a vă ajuta copiii să-și mențină dantura sănătoasă, începând chiar de acum:

Prima problemă la care părinții se gândesc când vine vorba de sănătatea dentară a copiilor este probabil caria. În ultimii 30 de ani a existat o creștere semnificativă a cariilor dentare în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani. Din fericire, toți părinții pot lua proactiv măsuri pentru a ajuta la reducerea cariilor dentare în rândul copiilor.

Prevenirea cariilor dentare

Vrei să previi cariile copiilor tăi? Primul pas este împrietenirea celor mici cu medicul stomatolog prin vizite frecvente pentru controale de rutină. În mod ideal, prima vizită a unui copil la dentist ar trebui să aibă loc în șase luni de la erupția primului dinte. Pentru mulți părinți, vizitele cu cei mici la cabinetul de stomatologie sunt destul de stresante, dar să nu uitam că, țn general, doctorii vă încurajează să îi țineți pe cei mici în brațe pe perioada consultației, făcând această experiență mult mai confortabilă, atât pentru copil, cât și pentru părinte.

Practicarea obiceiurilor dentare sănătoase

În timp ce vizitele regulate la medicul dentist reprezintă un factor important pentru prevenție, este de asemenea esențial să ne amintim că părintele este primul model pe care îl are un copil atunci când vine vorba de sănătatea dentară.
Având în vedere acest lucru, faceți ca obiceiurile bune să devină o prioritate acasă. Mai exact, asigurați-vă că, în fiecare seară, dințișorii copilului sunt periați și încercați să faceți îngrijirea dentară cât mai distractivă.
De exemplu, puteți alege o pastă de dinți colorată pentru copii sau produse de îngrijire dentară cu personajele lor preferate.
După cum știm, pentru copii, stimularea este esențială, așadar, putem lua în considerare și acel truc al recompenselor pentru a le asigura obiceiurile dentare bune. Indiferent de soluțiile pe care le veți găsi, amintiți-vă că implementarea unor obiceiuri dentare sănătoase de la o vârstă fragedă este cel mai bun mod de a asigura sănătatea orală a copilului pe tot parcursul vieții.
 

Obiceiuri mai puțin bune pe care trebuie să le evitam

O sănătate dentară bună este legată atât de ceea ce facem, dar la fel de bine și de ceea ce nu facem.
Având în vedere acest lucru, evitați pe cât posibil obiceiurile de mai jos:
 
  • îngrijirea dentară de seară absentă sau ocazională
Orice ai face, nu sări niciodată peste periajul dentar de seară. Pentru a forma din igiena orală un obicei, cea mai bună modalitate de a susține acest lucru este periajul de seara aplicat zilnic.
 
  • absenta vizitelor la cabinetul stomatologic
Este aproape imposibil să mențineți o igienă orală bună dacă nu vedeți medicul dentist în mod frecvent. Acesta vă poate ajuta să elaborați un plan bun și corect pentru igiena orală a celor mici. Mai mult, nu uitați că oricând aveți întrebări în afara consultațiilor, doctorii clinicii sunt bucuroși să vă ajute cu răspunsurile necesare.
 
  • consumul de alimente pe bază de zahăr
Gustările dulci, bomboanele, caramelele, jeleurile și sucurile au în mod cert un impact dăunător asupra dinților. Așadar, avem nevoie de o limită! În schimb, chiar am putea să ne concentrăm asupra fructelor, legumelor și alimentelor sănătoase care aduc beneficii întregului organism.
 
  • deschiderea ambalajelor cu ajutorul dinților
Când un copil primește o jucărie nouă, este de înțeles entuziasmul care îl acaparează. Dacă acest lucru se traduce prin faptul că cel mic, din graba, rupe ambalajul cu dinții, atunci pot apărea probleme serioase.  În timp ce dinții sunt compuși dintr-un material biologic foarte puternic, ei nu înlocuiesc foarfecele, iar dinții se pot sparge sau crăpa, iar în aceste situații, regretele sunt tardive.
 
dinti sanatosi copii
dinți sănătoși pentru întreaga viață

O bună igienă dentară începe in familie!

Igiena dentară bună este un obicei ce se naște in familie, iar părinții joaca un rol extrem de important. Dacă adulții au deja o rutină dentară formată, cei mici o vor prelua mult mai simplu. Acest lucru este deosebit de important și in privința altor obiceiuri ce se transmit pe același principiu.
 
Deoarece copiii nu își asumă în mod obișnuit propria igienă dentară fără să o învețe de la adulți, este esențial să implementăm obiceiurile bune cât mai devreme și să le oferim copiilor informațiile de care au nevoie pentru a înțelege cum să aibă grijă de dințișorii lor.
 
Nu uitați că medicul dentist este cea mai bună sursă de informații corecte atunci când vine vorba de sănătatea dentară a copiilor noștri. Nu ezitați să ne contactați pentru orice neclaritate sau informații suplimentare cu privire la îngrijirea dentară. 
Vă vom ajuta cu plăcere iar sănătatea orală a celor mici va fi asigurata!
Aveți întrebări care au nevoie de răspunsuri personalizate și corecte?

Nu ezitați să ne contactați! Suntem aici pentru a vă ajuta să vă asigurați o sănătate dentară bună, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru cei mici!

Dr. Ovidiu Vasilache - Medic specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie

d

Din momentul în care intri în cabinetul nostru, echipa noastră te va face să te simți confortabil cu toate procedurile stomatologice.

Vă așteptăm la noi!

Social Share