Implantul dentar și alte opțiuni
Implantul dentar este un dispozitiv medical care se introduce în osul maxilarului sau în mandibulă pentru a înlocui rădăcina unui dinte lipsă. După vindecare, acesta este acoperit cu o coroană dentară realizată din material compozit, ceramică sau zirconiu.
În calitate de medic dentist, specializat în chirurgie dento-alveolară, după mii de intervenții de implantologie, realizate în ultimii 10 ani, pot spune că implantul dentar este cea mai bună opțiune pentru a înlocui un dinte lipsă, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic sau fiziologic.
În practică, există 4 alegeri pe care le putem face atunci când ne lipsește un dinte, și le voi enumera de la cea mai puțin recomandată, la cea mai recomandată:
1. Să lăsați spațiul gol, fără a interveni.
Aceasta nu este deloc cea mai indicată opțiune, deoarece, în timp, osul maxilar se va retrage, iar asta va duce la diferite complicații. Dintele antagonist (opus) va începe să migreze și sunt șanse mari să îl pierdeți și pe acesta. În plus, dinții vecini sunt și ei predispuși să se deplaseze și să se încline spre acel gol lăsat.
2. Proteză dentară mobilă
Această opțiune ajută din punct de vedere estetic, însă nici în această situație nu putem împiedica piederea osoasă, ba mai mult, proteza chiar stimulează resorbția osului. Majoritatea persoanelor care optează pentru o proteză mobilă, s-au confruntat cu o neplăcere cauzată de mișcările acesteia (senzația că este scăpată din gură atunci când vorbesc, râd sau tușesc). În plus, proteza mobilă prezintă riscuri de lezare sau ulcerații la nivelul gingiei, dar și un disconfort în timpul masticației.
3. Punte dentară
Este o opțiune bună pentru a înlocui un dinte lipsă, dar are și dezavantaje. Puntea dentară este o lucrare protetică formată din minim 3 elemente (dinți), folosindu-se ca suport de prindere dinții naturali ai pacientului. Asta înseamnă că în momentul în care unul din cei 2 dinți suport va avea o problemă, întreaga lucrare (punte) poate fi compromisă. În plus, dacă cei doi dinți sunt sănătoși, aceștia vor trebui șlefuiți și devitalizați pentru realizarea punții dentare. Nici în această situație pierderea osoasă nu poate fi prevenită, iar igienizarea corpului de punte este dificil de realizat, ceea ce duce la apariția unui miros neplăcut, urmat și de un gust la fel de neplăcut.
4. Implant dentar
Este cea mai bună opțiune. Acesta cuprinde o coroană dentară independentă de ceilalți dinți și asigură condițiile ideale pentru păstrarea osului.
Deși implantul dentar este cea mai recomandată opțiune pentru înlocuirea unui dinte lipsă, există și pacienți care au contraindicații pentru această intervenție. Contraindicațiile pot fi de două tipuri: relative și absolute. În cazul contraindicațiilor relative, medicul dentist poate interveni asupra problemelor existente, astfel încât procedura de implant dentar să fie posibilă (de exemplu în cazul insuficienței osoase, prin adiție de os). În cazul contraindicațiilor absolute, medicul dentist va recomanda alte soluții potrivite pentru pacient sau va amâna procedura pentru înlocuirea dintelui care lipsește (de exemplu în cazul administrării tratamentelor cu bisfosfonați sau în alte cazuri în care starea de sănătate nu permite intervenția).
Cum pot afla daca am sau nu contraindicații pentru intervenția de inserare a implantului dentar?
În primul rând...
formularul legat de istoricul medical trebuie tratat cu mare atenție, pentru a oferi medicului dentist o imagine cât mai reală și detaliată despre condiția actuală de sănătatea fiecărui pacient.
În al doilea rând...
este necesară realizarea unui CT (Tomografie dentară), care va fi întotdeauna solicitat de medic înainte de o intervenție de inserare a unui implant. În felul acesta, medicul va avea acces la o imagine 3D a maxilarului.
Într-o singură consultație, împreună cu cele două cerințe (istoricul medical și tomografia dentară), medicul va putea să confirme dacă există riscuri sau contraindicații pentru un pacient. Dacă acestea există, tot atunci va fi determinată și cea mai bună alternativă pentru a trata lipsa unui dinte.
Dacă pacientul nu prezintă niciun risc și nicio contraindicație, atunci se vor stabili toate condițiile pentru intervenția de inserare a implantului sau a implanturilor dentare. Chiar dacă este o intervenție care necesită mai multe vizite, aceasta este cea mai potrivită alegere, fiind folosită cea mai bună tehnologie disponibilă.
Dispozitivul medical inserat se numește implant dentar. Acesta nu include și bontul sau coroana. Bontul este piesa intermediară dintre dispozitiv și coroană, fiind fixat în interiorul implantului dentar și, de obicei, este realizat din titan. Coroana dentară este partea exterioară și poate fi realizată din material compozit, ceramică sau zirconiu.
Dacă dintele nu este încă pierdut și există șansa de a fi salvat cu ajutorul unui tratament de canal, medicul dentist va dori să îl salveze, ca o primă opțiune, înainte de a lua în calcul extracția și implantul. Întotdeauna, păstrarea dinților naturali va avea prioritate. Însă, dacă dintele nu mai poate fi salvat, cea mai bună opțiune pentru a îl înlocui este implantul dentar.
Implantul dentar este una dintre cele mai bune investiții pe care le putem face pentru noi.
Folosim dinții atât pentru a vorbi, cât și pentru a mânca, două priorități importante în viața noastră. Să avem dinți cât mai buni pentru aceste activități, reprezintă un aspect ce nu trebuie neglijat.
Aveți întrebări care au nevoie de răspunsuri personalizate și corecte?
Nu ezitați să ne contactați! Suntem aici pentru a vă ajuta să vă asigurați o sănătate dentară bună, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru cei mici!
Dr. Ovidiu Vasilache
Dr. Ovidiu Vasilache - Medic specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Lasă un răspuns