Ce trebuie să știi când ai nevoie de un tratament de canal?
Specializarea stomatologică ce se ocupă cu tratamentele de canal se numește endodonție.
Tratamentul de canal nu are o reputație prea plăcută, ceea ce îl face să pară o experiența stomatologica pe care nu și-ar dori-o nimeni. Însă, în realitate, situația este cu totul alta, iar această procedură este extrem de întâlnită în activitatea medicilor stomatologi.
În acest moment, se practică anual zeci de milioane de astfel de proceduri, ceea ce le face să fie în topul celor mai întâlnite proceduri stomatologice la nivel mondial.
Aici veți găsi toate informațiile pe care trebuie să le știți despre tratamentele de canal!
- 1 -
Ce este un tratament de canal?
Un tratament de canal este o procedură simplă, care elimină pulpa infectată dintr-un dinte. În timpul procedurii, medicul dentist va curăța dintele în cauza, va îndepărta țesutul afectat din interiorul dintelui, urmând apoi să aplice materialele destinate obturației de canal.
Tratamentele de canal sunt indicate atunci când dintele este afectat de un proces carios profund sau când dintele necesită aplicarea unei coroane dentare. Fără această intervenție, țesutul din interiorul dintelui se poate infecta și poate produce o serie de complicații, cum ar fi: abces dentar, granuloame periapicale, chisturi sau afecțiuni parodontale.
Deși sensibilitatea termică a dintelui tratat se pierde, acesta va rămâne funcțional și puternic dacă tratamentul a fost aplicat corect.
- 2 -
Cât durează un tratament endodontic?
Un tratament endodontic poate dura între 20 și 90 de minute și poate fi realizat în una sau mai multe ședințe. Dar nu vă faceți griji - întreaga procedura se face sub anestezie locală, ceea ce va face această experiență complet nedureroasă.
Așadar, nu aveți motive să vă faceți griji legat de faptul că ați putea simți durere în timpul procedurii, iar pentru ca timpul să treacă mai ușor, o idee bună este să vă luați căștile pentru a asculta un podcast sau un audiobook pe parcursul tratamentului.
- 3 -
Care ar putea fi semnele ca aveți nevoie de un tratament de canal?
În afară de situațiile în care medicul stomatolog ne recomandă această intervenție, ce alte semne ne-ar putea da de înțeles ca am avea nevoie de un tratament endodontic?
Durere la dulce, rece sau cald care durează mai mult de câteva minute
Durere declanșată de presiune în timpul masticației
În cazul unui traumatism la nivelul dinților (accidente, lovituri etc)
Infecții, inclusiv tumefacții (umflături) la nivelul rădăcinii dintelui, roșeața sau apariția de secreții purulente
Modificarea culorii dintelui
Dacă știți că aveți astfel de simptome, faceți cât mai repede o programare la medicul stomatolog. Dacă este necesar un tratament endodontic, aplicarea acestuia intr-o fază incipientă este mult mai benefică.
- 4 -
La ce să ne așteptăm după un tratament endodontic?
În primele zile după tratament, dintele poate fi sensibil la presiune din cauza inflamației țesutului osos ce înconjoară vârful rădăcinii dintelui (apex). Acest lucru este valabil mai ales dacă a existat durere sau infecție în jurul dintelui înainte de procedură.
Aceste probleme pot fi ameliorate cu ajutorul unui tratament antiinflamator prescris de medicul stomatolog.
Este indicată evitarea masticației pe dintele aflat sub tratament sau imediat după finalizarea tratamentului.
- 5 -
Care este rata de succes a tratamentelor endodontice?
Tratamentele endodontice sunt tratamente de mare succes. Mai exact, procedura are o rată de succes de peste 95%, iar un dinte tratat poate rămâne sănătos o viață întreagă.
În plus, tratamentul de canal nu lasă niciun fel de semn asupra dintelui, iar coroana dentară aplicată la final va păstra un aspect natural și frumos al danturii.
Alternative ale tratamentului endodontic
Dacă există vreo modalitate posibilă de a salva dinții naturali, medicul dentist va dori să vă ajute să faceți acest lucru. Din această cauză, tratamentele endodontice sunt de cele mai multe ori prima opțiune.
Prin îndepărtarea pulpei infectate din interiorul dintelui și repararea structurii acestuia, acest tip de tratament va permite să vă păstrați dintele natural, în timp ce infecția este înlăturată.
În unele situații sau atunci când se intervine prea târziu, medicul stomatolog vă poate recomanda o alternativă la tratamentul de canal, cum ar fi extracția dintelui afectat și aplicarea unui implant dentar sau refacerea danturii aplicând o punte dentară. Totuși, această recomandare depinde foarte mult de la un caz la altul, dar și de nevoile unice ale fiecărui pacient.
Dacă v-ați planificat o vizită în cabinetul de stomatologie pentru un tratament endodontic, este posibil să aveți emoții, iar acestea sunt firești.
Nu uitați să cereți medicului toate detaliile care v-ar putea îngrijora. Cu siguranță vă va ajuta să înțelegeți întregul proces al unui tratament endodontic, acest tratament fiind unul de rutină.
Aveți întrebări care au nevoie de răspunsuri personalizate și corecte?
Nu ezitați să ne contactați! Suntem aici pentru a vă ajuta să vă asigurați o sănătate dentară bună, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru cei mici!
Dr. Ovidiu Vasilache
Dr. Ovidiu Vasilache - Medic specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Lasă un răspuns