Endodent

Corpul umanDespre cafea și sănătatea orală
cafea dinti

Despre cafea și sănătatea orală

Cafeaua! Nu putem începe ziua fără ea. Este sursa tuturor glumelor care au la bază energia sau bunăstarea unei zile, iar toți băutorii de cafea sunt de acord cu ele. Este demnă de citate celebre precum „Cât timp a existat cafea pe lumea asta, cât de rele puteau fi lucrurile?” (Cassandra Clare) sau „Nu mă deranjați până nu beau cafeaua de dimineață!”.

Cafeaua este, cu siguranță, cel mai apreciat stimulent pentru energie. Dar cum ne poate influența sănătatea generală și cea orală?

Într-un sondaj la care au participat pe această temă 4686 de persoane din întreaga lume, s-a verificat gradul de conștientizare a ceea ce este mit sau adevăr legat de cafea. Mai jos veți regăsi ce cred oamenii comparativ cu ce spun specialiștii referitor la întrebări precum:

– cafeaua deteriorează smalțul dinților?

– există vreo modalitate de a proteja dinții de petele de cafea?

1. Cafeaua poate îngălbeni dinții - ADEVĂRAT

Chiar dacă dinții îngălbeniți nu reprezintă o problemă de sănătate orală, cu siguranță afectează aspectul general al unei persoane. Și, da, cafeaua contribuie la colorarea dinților, iar 89% dintre persoanele chestionate au subliniat acest aspect.

Acest lucru se datorează în principal polifenolilor, numiți taninuri, din cauza cărora compușii de culoare din cafea se lipesc mai ușor de dinți.

2. Acizii din cafea pot ataca smalțul dinților - ADEVĂRAT

Acizii din cafea sunt încă un dușman al smalțului dentar sănătos, probabil cel mai dăunător dintre toți. Majoritatea participanților la sondaj (85%) au răspuns corect cu privire la acest aspect.

Acizii regăsiți în alimente și băuturi permeabilizează smalțul dentar și, dacă sunt lăsaţi în contact cu dintele pentru mai mult timp, aceștia atacă structurile dure ale dintelui, provocându-le demineralizarea.


Mai jos regăsiți modalitățile principale prin care cafeaua poate ataca dinții:

cum afecteaza cafeaua dintii
3. Cafeaua neagră are proprietăți antibacteriene - ADEVĂRAT

Majoritatea persoanelor nu știu foarte clar dacă aceasta are proprietăți antibacteriene sau nu. Însă, într-un studiu realizat recent în Brazilia, pe dinți de lapte donați, s-a folosit extract de cafea Robusta în interacțiune cu bacteriile care cauzează placa bacteriană. Ca rezultat, bacteriile au murit. Cel mai probabil, motivul proprietăților antibacteriene ale cafelei negre sunt polifenolii. Acei „băieți răi” care îngălbenesc dinții au un conținut ridicat de antioxidanți, ceea ce oferă numeroase beneficii pentru sănătate în general.

4. Cafeaua cauzează creșterea nivelului de colesterol - DA ȘI NU

50% dintre persoanele chestionate consideră că nu există nicio legătură între creșterea nivelului de colesterol și cafea. Totuși, ar putea exista o legătură chiar strânsă, atunci când vine vorba de tipul de cafea consumat, dar și de cantitatea zilnică băută.

Cantitățile mari de cafea nefiltrată, cum ar fi espresso sau presa franceză, pot crește nivelul de colesterol. Boabele de cafea conțin molecule de cafestol și kahweol, care ridică nivelul lipoproteinelor cu denistate mică (LDL) din organismul uman (Studiul Baylor – 2007, Baylor College of Medicine).

Cafeaua preparată la filtru, cu filtru de hârtie, este cea mai săracă în cafestol și kahweol, datorită faptului că filtrul de hârtie are proprietatea de a reține aceste uleiuri, ele neajungând în băutura finală.

5. Cafeaua este una dintre băuturile care deshidratează cel mai tare - MIT

Legat de această afirmație, jumătate din persoanele chestionate susțin că organismul uman nu se deshidratează din cauza consumului de cafea, însă cealaltă jumătate susține contrariul.

Adevărul este că, atunci când vorbim de o ceașcă de cafea preparată cu apă, și nu de boabe de cafea mâncate ca atare, această băutură nu ne poate deshidrata. Cantitatea de apă dintr-o cană de cafea compensează efectele deshidratante ale cofeinei.

6. Ceaiul este mai bun decât cafeaua când vine vorba de sănătatea orală - MIT

Una din cele mai lungi bătălii întâlnite în cadrul produselor alimentare este: Ceaiul vs. Cafeaua! Care dintre acestea câștigă runda cu privire la sănătatea orală? 61% dintre persoane susțin că ceaiul este mai bun pentru dinți decât cafeaua.

Specialiștii din domeniul stomatologiei nu sunt tocmai de acord cu acordarea titlului de câștigător ceaiului. Deși ceaiul conține mai puțină cofeină decât cafeaua, acesta are un efect de colorare a dinților mult mai mare. În plus, multe ceaiuri conțin zahăr adăgat, iar acest aspect duce la apariția cariilor.

7. Există modalități prin care ne putem proteja dinții de celebrele „pete de cafea” - ADEVĂRAT

Cafeaua are numeroase beneficii pentru sănătate, dar știm că are și câteva riscuri. Am putea să reducem măcar o parte din efectele negative ale consumului de cafea? Cu siguranță. Iar 76% dintre persoanele chestionate cunosc faptul că există numeroase modalități de a proteja dinții de petele cauzate de cafea.

 

Mai jos, regăsiți câteva dintre acestea:

10 MODURI DE A PROTEJA DINTII DE PETELE DE CAFEA
8. Periajul dentar imediat după ce consumăm cafea afectează smalțul - ADEVĂRAT

Din păcate, foarte puține persoane cunosc faptul că periajul dentar aplicat imediat după ce bem o cană de cafea, afectează smalțul dinților.

Așadar, este foarte important să nu faceți niciodată asta! Periajul dentar aplicat în timp ce acizii din băuturi și alimente sunt încă pe suprafața dinților, smalțul fiind permeabilizat, va dăuna și mai mult dinților. Recomandat este să așteptați 30-60 de minute înainte de a efectua rutina de îngrijire orală.

9. Consumul de cafea împiedică creșterea - MIT

Vechea legendă conform căreia consumul de cafea împiedică creșterea pare să se fi dezmințit pe scară largă, deoarece 68% dintre participanții la sondaj nu au fost de acord cu ea.

Nu se știe clar cum a intrat această legendă în acceptarea socială, dar cel mai probabil a câștigat teren în urma numeroaselor studii care arată că dacă bem cofeină, crește cantitatea de calciu excretată în urină, iar calciul este un element esențial în sănătatea oaselor. Însă cantitatea de calciu pierdut în urma consumului de cafea este atât de mică încât efectul unei cești de cafea este complet neutralizat cu două linguri de lapte.

10. Consumul de cafea crește riscul de depresie - MIT

Un procent de 20% din oameni cred că depresia poate fi favorizată de consumul de cafea. Care este adevărul?

În realitate, consumul de cafea reduce riscul de depresie cu până la o treime și vă invit să parcurgeți câteva pagini dintr-un studiu realizat de Dr. Alan Levitor, medic neurolog, profesor de neurologie în cadrul Universității de Medicină Harvard.

Click pe link: Consumatorii de cafea au șanse mai mici să dezvolte depresie. O imagine a cercetărilor actuale cu privire la cafea și depresie.

În clinica Endodent oferim tratamente de specialitate pentru întreaga familie, promovând zâmbetele sănătoase prin planuri de tratament personalizate pentru fiecare caz în parte, tehnologie avansată și o comunicare adecvată între medic și pacient. 

Echipa noastră este pregătită să vă ofere cele mai bune servicii stomatologice, în deplină siguranță și confort. Monitorizăm evoluția sănătății orale de la o vizită la alta, astfel încât să prevenim apariția oricărei complicații. De asemenea, dacă este nevoie de orice alt tip de intervenție, vom face împreună un plan de tratament, astfel încât să vă mențineți toți dinții sănătoși pentru întreaga viață. 

Aveți întrebări care au nevoie de răspunsuri personalizate și corecte?

Nu ezitați să ne contactați! Suntem aici pentru a vă ajuta să vă asigurați o sănătate dentară bună, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru cei mici!

Dr. Ovidiu Vasilache - Medic specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

d

Din momentul în care intri în cabinetul nostru, echipa noastră te va face să te simți confortabil cu toate procedurile stomatologice.

Vă așteptăm la noi!

Social Share