
Despre vizitele la dentist: adevăruri, mituri și statistici!
Vizitele la medicul stomatolog… Toți avem nevoie de ele, toți știm despre ele. Dar tot ceea ce știm este și corect?
Părerea pacientului și părerea specilistului: unde sunt de acord, unde nu?
În urma unui sondaj făcut la nivel global, sondaj la care au participat peste 11000 de persoane, s-au identificat cele mai populare subiecte și cele mai frecvente îngrijorări. Mai jos regăsiți 10 dintre acestea!
1. Orice vizită în cabinetul stomatologic presupune durere – MIT
Când oamenii se gândesc la cabinetul stomatologic, primul instinct este de a îl asocia cu durerea. Cel puțin 13% dintre participanții la sondaj sunt convinși că orice vizită la dentist este însoțită de durere.
Desigur, în alte vremuri, acest lucru era adevărat. Însă, în zilele noastre, practicile moderne de lucru și tehnologia avansată folosită ajută extrem de mult la combaterea experiențelor dureroase. În plus, nu uitați că orice problemă dentară care este detectată mai devreme, va fi mult mai ușor de tratat.
2. Dacă răcesc, am gripă sau un simplu herpes, pot veni fără griji la cabinetul stomatologic – MIT
Pandemia COVID-19 ne-a ajutat să conștientizăm din ce în ce mai mult cât de grav poate fi să mergem la serviciu atunci când avem șanse să transmitem o boală. Cu toate acestea, 40% dintre participanții la sondaj nu consideră că există riscuri serioase în această privință.
Rețineți că tratamentele dentare generează aerosoli care cresc riscul de boli transmise pe cale aeriană. Cel mai bine este să anunțați medicul înainte de a veni la programare, dacă apar diferite simptome. Medicul va decide dacă tratamentul pacientului poate fi amânat sau dacă nu, caz în care va asigura măsuri suplimentare de igienă pentru a preveni contaminarea.
3. Dacă vizitez medicul dentist la fiecare 6 luni, nu voi avea nicio problemă dentară – MIT
Peste 75% din persoanele chestionate consideră că vizitele cabinetului stomatologic la fiecare 6 luni garantează o sănătate orală perfectă. Însă nenumărate probleme pot apărea în decursul celor 6 luni, până la următoarea vizită.
Deși esențiale, cele două controale profilactice dintr-un an, nu sunt suficiente pentru a vă menține dinții sănătoși.
- Nu săriți peste periajele zilnice. Niciodată. De două ori pe zi, dimineața și seara, câte 2 minute.
- Folosiți ața dentară. Doar aceasta vă ajută să curățați spațiile interdentare unde își fac apariția cele mai multe carii.
- Nu uitați de eficiența apei de gură. Folosiți o apă de gură potrivită pentru dumneavoastră și veți avea o unealtă în plus pentru eliminarea bacteriilor.
- Vizitați cabinetul stomatologic o dată la 6 luni. Pe lângă o consultație și o evaluare corectă, solicitați și o igienizare profesională.
- Nu amânați tratarea dinților afectați. Cu cât se intervine mai devreme, cu atât este mai bine!
4. Anulările programărilor din scurt de către pacienți pot afecta întreaga zi a cabinetului - ADEVĂRAT
„Am programare azi, dar simt că nu am chef să mă mai duc” sau „Mi-am dat seama că ajung prea târziu acasă dacă trec și pe la cabinet” – acestea sunt situații comune care ne provoacă să anulăm o programare făcută.
Însă, înainte de a suna pentru anulare, ne putem gândi la următorul aspect: sunt zeci de pacienți programați într-o zi la cabinet. Programările tuturor se organizează în funcție de tipurile de probleme, astfel încât să fie posibil tratamentul fiecăruia, într-un timp cât mai scurt. În plus, dacă anularea este făcută din timp, alți pacienți cu urgențe au șansa de a fi reprogramați în locul pacientului care anulează.
5. Răspunsurile pacienților din chestionarul medical (anamneză) nu sunt atât de relevante – MIT
Peste 70% dintre pacienți susțin că nu completează acele chestionare cu prea mare atenție, tratându-l superficial. Acest chestionar nu este doar o formalitate, iar omiterea unei afecțiuni, poate pune pacientul într-un mare pericol.
Dacă medicul nu cunoaște cu exactitate starea de sănătate a pacientului, atunci pot exista efecte pe care nu ni le dorim: reacții alergice, tratamente eșuate și alte complicații mai grave. Așadar, pentru siguranța pacienților, chestionarul de la cabinet trebuie luat foarte în serios.
6. Cabinetele care folosesc cea mai înaltă tehnologie oferă cele mai bune tratamente - DA ȘI NU
În zilele noastre, fără îndoială, echipamentele de ultimă generație ajută la obșinerea unor rezultate mai bune și mai rapide în orice domeniu medical. Bineînțeles, domeniul stomatologic nu face excepție de la această realitate. În general, suntem tentați să considerăm că un tratament care se bazează pe cea mai nouă tehnologie, va fi mult mai bun.
Acest lucru este parțial adevărat. Stomatologia digitală duce la o reducere importantă a erorilor, dar și a costurilor de tratament. Cu toate acestea, este nevoie de un profesionist de ultimă generație pentru a lucra eficient în acest segment. Cea mai bună combinație? Experți stomatologi calificați și echipamente de top.
7. Radiografiile dentare sunt foarte dăunătoare pentru dinți – MIT
Apeoximativ 20 % dintre persoanele chestionate consideră că radiografiile dentare sunt foarte dăunătoare, din cauza unui mit vechi de secole. Tehnologia dentară cu raze X necesită în prezent o doză activă de radiație foarte mică pentru a furniza imagini precise. Echipamentele noi efectuează tomografie computerizată pentru întreaga cavitate bucală cu doar 0,0035 mSv de radiații. Pentru a avea o imagine mai clară despre ce înseamnă această valoare, dacă am mânca 35 de banane, am atinge același nivel de radiații.
Mai jos, regăsiți mai multe comparații interesante:

8. Unele tratamente dentare necesită mai multe ședințe – ADEVĂRAT
Rezolvarea tuturor problemelor dentare într-o singură vizită la cabinet pare a fi un vis împlinit pentru orice pacient. Însă, unele tratamente necesită mai multe ședințe.
De exemplu, în cazul unei coroane dentare, este nevoie de cel puțin două vizite atunci când lucrarea este fabricată de un laborator dentar.
9. Recomandările medicului dentist legate de igienă, fumat sau masticație nu trebuie serios respectate – MIT
După apariția pandemiei COVID 19, foarte multă lume a devenit mai exigentă când vine vorba de igienă. Protocoalele de igienă din cabinet, dar și cele recomandate după un tratament, sunt de o importanță majoră, iar succesul unei intervenții poate fi sabotat de o simplă neglijență.
10. Medicii stomatologi pot depista simptomele cancerului bucal – ADEVĂRAT
Nu obosim să reamintim pacienților că gura este fereastra către întregul organism. Nu numai că bacteriile orale pot ajunge și la alte organe provocând diferite probleme, ci tot aici se pot depista diferite boli acute cu manifestări orale.
Doar 10% dintre participanții la sondaj știau că la un simplu control de rutină, se poate depista cancerul oral de către medicul stomatolog. Așadar, acesta este un motiv în plus pentru a ajunge cât mai des la cabinetul stomatologic.
În clinica Endodent oferim tratamente de specialitate pentru întreaga familie, promovând zâmbetele sănătoase prin planuri de tratament personalizate pentru fiecare caz în parte, tehnologie avansată și o comunicare adecvată între medic și pacient.
Echipa noastră este pregătită să vă ofere cele mai bune servicii stomatologice, în deplină siguranță și confort. Monitorizăm evoluția sănătății orale de la o vizită la alta, astfel încât să prevenim apariția oricărei complicații. De asemenea, dacă este nevoie de orice alt tip de intervenție, vom face împreună un plan de tratament, astfel încât să vă mențineți toți dinții sănătoși pentru întreaga viață.
Aveți întrebări care au nevoie de răspunsuri personalizate și corecte?
Nu ezitați să ne contactați! Suntem aici pentru a vă ajuta să vă asigurați o sănătate dentară bună, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru cei mici!
Dr. Ovidiu Vasilache
Dr. Ovidiu Vasilache - Medic specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Lasă un răspuns